Ottelu

ENSIMMÄINEN PUOLIAIKA

Kasaa joukkue vielä hyvän lämmittelyn jälkeen yhteen ja huutakaa yhteinen tsemppihuuto. Seuraa rauhassa, miten ottelu lähtee käyntiin ja miten oma peli toimii. Jos kuitenkin näet, että esimerkiksi ryhmityksessä on joku virhe, puutu siihen selkeällä ohjeella: "Laitapakit rohkeammin tukemaan hyökkäyksiä". "Mennään prässäämään nopeammin".

Kannusta ja kehu hyvistä suorituksista. Muista myös ottelun ykkösteema ja anna erityisen kuuluva kehu teeman mukaisista onnistuneista suorituksista.

Huomioi, ettei valmentaja pelaa otteluita pelaajien puolesta. Junioreiden pelikäsitys ei kehity, jos valmentaja huutaa pelitilanteessa valmiita ratkaisuja pelaajalle. Vältä erityisesti pallollisen pelaajan ohjeistamista kesken tilanteen. Anna mieluummin liian vähän kuin liian paljon ohjeita. Valmentajan tulee kuitenkin antaa peliin liittyviä ohjeita pelaajien osaamistason ja pelin sen hetkisen ymmärryksen ehdoilla.

 

TAUKO

Anna pelaajien tulla rauhassa pois kentältä, juoda ja hengähtää hetki. Samalla pystyt itse keräämään ajatuksiasi. Mieti valmiiksi joukkueen pelaamisesta 1-2 positiivista avainasiaa. Kerro ne pelaajille rauhallisesti ja selkeästi, käytä tarvittaessa taktiikkataulua.

Jos pelissä on jotain korjattavaa, tuo ensin puute konkreettisesti esille. Älä jää kuitenkaan vellomaan menneeseen liian pitkään, vaan suuntaa katse eteenpäin. Mieti valmiiksi ongelmaan yksinkertainen ja havainnollinen ratkaisu. Älä kuitenkaan heti esitä sitä, vaan kysy ensin pelaajilta, miten he haluaisivat tilanteen ratkaista. Voit yrittää kysymyksillä johdatella pelaajat yksinkertaiseen ratkaisumalliin.

Tämän jälkeen kerro mahdolliset vaihdot. Apuvalmentaja on jo hyvissä ajoin keskustellut vaihtopelaajien kanssa ja antanut heille pelipaikkakohtaiset ohjeet. Voit vielä mainita jonkun yksilön hyvän pelin esimerkkinä muille. Loppuun vielä hengenluonti ja pelaajat reippaasti takaisin kentälle.

 

TOINEN PUOLIAIKA

Seuraa rauhassa, miten tauolla annetut ohjeet toimivat. Toisella jaksolla tapahtuu todennäköisesti lisää vaihtoja, joten kannattaa seurata tarkasti, milloin teet vaihdot. Pelaajien on saatava riittävästi peliaikaa, joten paikanpäällä ei voi olla kovin montaa vaihtopelaajaa.

Anna pelaajille riittävän pitkiä pelijaksoja. 5-10 minuutin vaihdot eivät ole hyvä ratkaisu. Pelaajan on jo lapsena opittava rytmittämään omaa pelaamistaan. ja jaksamistaan kentällä sekä saada mahdollisuus pelata välillä kokonaisia pelejä.

Vaihtopelaajilla on liivit päällä ja he pitävät itsensä jatkuvasti pienessä liikkeessä, jotta he ovat mahdollisimman valmiita menemään kentälle. Ohjeista vaihtopelaajia myös pitämään riittävä etäisyys valmentajiin, jotta näillä on työrauha arvioida pelitapahtumia.