Ottelupalaveri

Vasta kun kaikki varusteet ovat kunnossa, on ottelupalaverin aika. Pidä huoli, että saat ohjeittesi ajaksi pelaajien täyden huomion.

Ottelut ovat olennaisen tärkeitä oppimistapahtumia. Palaverissa kannattaa pitää samanlainen rakenne. Se luo tuttuuden ja turvallisuuden tunnetta pelaajille.

Palaverin tehtävänä on auttaa pelaajia saamaan paras osaaminen irti kentällä ja oppimaan lisää. Käy läpi vain tarkaan harkitut asiat. Ota myös huomioon pelaajien ikä. Aivan pienet pelaajat eivät pysty sisäistämään/muistamaan kovinkaan montaa ohjetta. Muista selkeät sanavalinnat ja mahdollisimman konkreettiset esimerkit. Otteluiden tulisi myös nivoutua harjoitteluun. Jos ottelupalaverissa korostetaan esimerkiksi pelin pitämistä leveänä, sitä on pitänyt käydä läpi myös harjoituksissa. Vältä siis uusien asioiden tuomista esiin ottelupalavereissa. Lasten kanssa on myös syytä varmistaa, että he ymmärtävät käyttämäsi käsitteet.

Ottelussa pelaaja opettelee tietyn pelipaikan roolia. Parhaan mahdollisen oppimistuloksen saavuttamiseksi olisi suositeltavaa, että pelaaja pelaisi yksittäisen ottelun samassa roolissa. Pelaajien tulee tietää pelipaikkansa tehtävät ja odotukset sekä saada riittävästi aikaa harjoitella kyseistä roolia.

Ottelupalaverissa on hyödyllistä käyttää mahdollisimman yksinkertaisia apuvälineitä. Esimerkiksi magneetti- tai piirrostaulun avulla on helppo visualisoida palaverin tärkeimmät ohjeet. Erikoistilanteiden miehitykset voi tulostaa vaikka etukäteen, jolloin niitä on helppo käyttää myös vaihtopelaajien ohjeistuksessa. Pidä viestisi yksinkertaisena.

Jos joukkueessa on riittävästi toimihenkilöitä, olisi hyvä pitää selkeää työnjakoa. Joukkueenjohtaja voi esimerkiksi ylläpitää tilastoja (peliajat, maalit, syötöt, vihreät kortit, lopputulos). Apuvalmentaja voi puolestaan vastata alkulämmittelystä ja vaihtopelaajien ohjeistamisesta.

 

OTTELUPALAVERIN RAKENNE:

  • Kokoonpano ja joukkueen ryhmitys
  • Yleistä (päivän ykkösteema, jotain vastustajasta yms.)
  • Hyökkäyspeli (muistutus viimeksi harjoitelluista hyökkäyspeliasioista)
  • Puolustuspeli (muistutus viimeksi harjoitelluista puolustuspeliasioista)
  • Rohkaise laittamaan kaikki peliin!