Otteluun valmistautuminen

Joukkueen kokoonpano ja ottelupalaverin teemat kannattaa kirjoittaa ylös hyvissä ajoin ennen peliä. Keskity muutamaan tärkeään teemaan. Jos harjoituksissa on käyty läpi jotain tiettyä asiaa, sen pitäisi näkyä myös ottelupalaverissa. Ottelupalaverin suunnitteluun ja otteluun valmistautumiseen voit käyttää ottelusuunnitelmalomaketta (sivun alareunassa).

Mieti joukkueesi kokoonpanoa. Vaikka junioripeleissä voittaminen ei ole tärkeintä, siihen on kuitenkin aina pyrittävä. Vastustajaa aliarvioimatta tai pelkäämättä mieti pelin todennäköistä tasoa. Onko edessä kamppailu etukäteen kovempaa vastustajaa vastaan? Kenelle joukkueesi pelaajille tässä ottelussa pelaaminen on optimaalinen haaste? Pelaajien optimaalisen kehityksen kannalta otteluiden tulisi jakautua alla olevan kuvan mukaisesti niin, että puolet otteluista olisi tasaväkisiä, neljännes otteluista olisi sellaisia, joissa oma joukkue on hallitseva osapuoli ja toinen neljännes otteluita, joissa oma joukkue on altavastaajana. Saman kaavan mukaan tulisi ajatella myös yksittäisiä pelaajia. Eli puolet otteluista olisi sellaisia, joissa pelaaja suoriutuu kelvollisesti. Toinen puolikas koostuisi tällöin tasaisesti peleistä, joissa pelaaja pystyy dominoimaan kentällä tai joutuu venymään pysyäkseen vauhdissa mukana.

 Ole esimerkkinä, saavu aina ajoissa ottelupaikalle ja opeta samat tavat pelaajillesi. Luo muutenkin ryhdikkyyttä toimintaan: kaikille pelaajille ja valmentajille samanlainen varustus. Se yhtenäistää ryhmää. Jos paikalla ei ole pukukoppia, pelaajien kassit sijoitetaan varusteiden vaihtamisen jälkeen siististi yhteen paikaan kentän viereen.

Varmista, että kaikki pelaajat ovat saapuneet ajoissa paikalle ja ovat pelikunnossa. Muuten voit antaa pelaajille aikaa varusteiden vaihdon yhteydessä vaihtaa kuulumisia. Jos joukossa on joku "matti myöhäinen", jolta varusteiden vaihto vie muita kauemmin, voivat joukkueen huoltajat ystävällisesti hoputtaa häntä.

Vanhemmat pois kopista! Tämä saattaa kuulostaa tylyltä, mutta on tärkeää pelaajien sosiaalistamisessa ja ohjaamisessa itsenäiseen toimintaan. Pukukoppi on ottelun valmistautumisrituaalien pyhä tapahtumapaikka. Sinne tulevat vain pelaajat, valmentajat ja joukkueen vastuuhenkilöt. Tämä on hyvä opettaa vanhemmille heti alusta lähtien. Aivan pieniä pelaajia huoltajat voivat auttaa varusteiden pukemisessa, mutta pelaajia on kannustettava mahdollisimman nuoresta omatoimisuuteen itsensä pelikuntoon laittamisessa.

OTTELUSUUNNITELMALOMAKE

Tuntematon tiedostomuotoOttelusuunnitelma.xlsx (56 kB)
Tuntematon tiedostomuotoOttelulomake (taitoportaat 1-2).xlsx (56 kB)