Pelaajan tie

 EsPa ja naapuriseuramme HooGee tekevät vahvaa yhteistyötä pelaajien kehittämisessä kohti omaa huippua. Yhden pelaajan  tavoitteena on ammattilaiskentät, toinen haluaa pelata isona seuran edustusjoukkueessa, kolmannelle jalkapallo on hauska harrastus ja joku ehkä tähtää erotuomariksi tai valmentajaksi. Me haluamme antaa jokaiselle mahdollisuuden harrastaa kuningaslajia oman innokuuden, motivaation ja tavoitteiden mukaan. Jalkapallo tarvitsee meitä kaikkia.

Alla olevassa kuvassa on EsPan ja HooGeen suunnitelma siitä, miten pystymme huomioimaan yksilöiden erilaiset intressit ja unelmat jalkapallosta.

 

Jalkapallokoulun jälkeen pelaajat siirtyvät seurojensa ikäkausijoukkueisiin. G6-juniorit ovat nuorin ikäluokka. Tähän ikäluokkaan perustetaan joka kevät uusi joukkue. Kiipeäminen taitoportaita pitkin kohti omaa huippua alkaa.

EsPa-linjan ydin rakentuu kuudesta taitoportaasta, jotka takaavat pelaajille nousujohteiseksi suunnitellun kokonaisvaltaisen harjoitusohjelman läpi koko junioriajan G-junioreista A-junioreihin. Jokaiselle taitoportaiden askelmalle kuuluvat omat oppimistavoitteensa fyysisellä, psyykkisellä, teknisellä ja taktisella alueella.

Suurin työ tehdään aina ikäkausijoukkueissa. Oppimisen tehostamiseksi, seuraamiseksi ja varmistamiseksi HooGee ja EsPa ovat kuitenkin rakentaneet mallin, jonka mukaan jokaisen taitoportaan oppimistavoitteiden saavuttamisen tueksi on luotu Talenttikoulut. Temppukoulu G-junioreissa, Taitokoulut F- ja E-junioreissa, Kykykoulut D- ja C-junioreissa sekä Pelaaja-akatemia B- ja A-junioreissa ovat  innokkaille, motivoituneille ja taitaville pelaajille suunniteltuja lisäharjoitusmahdollisuuksia ikäkausijoukkueiden harjoitusten lisäksi. Näissä Talenttikouluissa harjoitellaan kulloisekin ikävaiheen kaikkein tärkeimpiä asioita ammattivalmentajien johdolla: Temppukoulun harjoituksissa painotetaan yleistä liikunnallista taitavuutta. Taitokouluissa kehitetään erityisesti yksilöiden lajitaitoja.  Kykykouluissa pureudutaan pelipaikkakohtaiseen taitoon ja pelikäsitykseen. Akatemiassa pelaajat valmistetaan kohtaamaan ammattilaisuuden tai korkeatasoisen jalkapallon haasteita.

Taitokoulun toisessa vaiheessa taitokoululaisista perustetaan Taitokoulujoukkue, joka osallistuu Uudenmaan piirin järjetämiin Taitokouluturnauksiin. Taitokouluturnaukset ovat pieni lisä taitokoululaisille, jotka pelaavat kuitenkin pääasiassa edelleen omissa ikäkausijoukkueissaan.

D12-ikäluokassa EsPan ja HooGeen motivoituneimmista ja lahjakkaimmista pelaajista muodostetaan yhteinen edustusjoukkue (yhteisjoukkueiden toimintaopas on ladattavissa sivun alareunasta), joka harjoittelee ja pelaa omana joukkueena. Ikäluokan muista pelaajista muodostetaan haaste- ja harrastejoukkueita sen mukaan, miten yksilöt itse haluavat jalkapalloa harrastaa.

Jalkapallon pelaaminen ei ole ainoa tapa harrastaa jalkapalloa. C-junioreista alkaen ne pelaajat, jotka eivät tavoittele pitkää ja maineikasta uraa jalkapalloilijoina, voivat valita erilaisia harrastaa jalkapalloa. Heitä varten on suunniteltu D-ikäluokkaan peli-illat, joissa pelataan pienpelejä pilke silmäkulmassa. C-ikäluokassa pelaajat voivat kouluttautua pelinohjaajiksi ja myöhemmin jatkaa kouluttautumista tupomareiksi. A- ja B-ikäluokissa toimii valmentaja-akatemia, jossa haaste- ja harrastepelaajista sekä pelaamisen lopettaneista espalaisista ja hoogeelaisista koulutetaan apuvalmentajia seurojen nuorimpien junioreiden joukkueisiin.

 

 

 YJ-TOIMINTAOPAS:

https://docs.google.com/document/d/1YnRl_8mhn0wAT6dP9vW2bwkPawi3hZz8D-xg9yh2uV0/edit?usp=sharing