Uuden pelaajan opas

Tervehdys uusi pelaaja (ja uuden pelaajan huoltaja)

Jalkapallo on hieno ja mukaansatempaava urheilulaji. Se on kaikkein pelatuin joukkuepeli maailmassa ja samalla maailman suosituin urheilumuoto. Jalkapallo on myös arvostetuin ja harrastetuin urheilulaji Suomessa.  Sitä pelataan ihan joka puolella maailmaa, samoilla säännöillä. Nyt sinäkin pääset nauttimaan tämän suositun urheilulajin salaisuuksista ja hienouksista Etelä-Espoon Pallossa. Odotettavissa on mukavia hetkiä joukkuekavereiden kanssa, pallon kesyttämistä, uusien taitojen oppimista, otteluiden jännitystä ja riemua sekä paljon muita hauskoja kokemuksia jalkapallon parissa.

Etelä-Espoon Pallo tarjoaa Sinulle:

   •    hauskaa ja kehittävää, lapsen kehityskaudet huomioon ottavaa toimintaa,

   •    leikkimielistä kisailua (ottelut, turnaukset, harjoituspelit),

   •    edullisen liikuntaharrastuksen, jonka parissa on mahdollista jatkaa omien kykyjen ja toiveiden mukaan.

Jos olet kiinnostunut aloittamaan jalkapallon pelaamisen, ota yhteyttä seuran valmennuspäällikköön tai suoraan joukkueen yhteyshenkilöön. Joukkueissamme on aina tilaa uusille pelaajille. Tervetuloa! 

  

Mikä on EsPa?

Etelä-Espoon Pallo ry on Matinkylä-Olarin alueella toimiva jalkapalloseura, jossa on non 700 pelaajaa.

EsPa syntyi vuonna 1988 jatkamaan Matinkylän Mahdin jalkapallojaoston toimintaa. Vuosi 2016 on Espan 28. toimintavuosi.

EsPa:n on laadukasta valmennusta tarjoava seura, jonka joukkueet pääsevät harjoittelemaan hyvissä olosuhteissa lähellä kotiaan. EsPa haluaa tarjota Parasta Paikallista Jalkapalloa!

EsPalaisuus alkaa Jalkapallokoulusta 5-6 vuotiaana ja voi jatkua aina EsPa:n miesten edustusjoukkueeseen. Seura tarjoaa myös harrastejalkapalloa. Seuran jalkapallotoimintaa organisoi valmennuspäällikkö yhdessä muiden toimihenkilöiden kanssa. EsPa noudattaa Palloliiton Kaikki Pelaa ohjelmaa. Kaikki Pelaa ohjelma tarkoittaa Lapsen ja nuoren tasolla seuraavaa:
Haluamme tarjota mielenkiintoisia pelejä ja leikkejä erilaisissa olosuhteissa ympäri vuoden ja helpottaa mukaan tulemista jalkapalloharrastuksen pariin sekä milloin ja missä vain luoda mahdollisuuksia kasvaa ja kehittyä mihin tahansa unelmiin ja tehtäviin jalkapalloseurassa.

Lisätietoja: Palloliitto - Kaikki Pelaa

 

Jalkapallokoulu

Usein aloittelevan futarin tie alkaa Jalkapallokoulusta. Espa järjestää jalkapallokouluja tänä keväänä seuraavasti:

Lisätietoja jalkapallokoulusta täältä: http://www.etelaespoonpallo.fi/jalkapallokoulu/

Jalkapallokoulun vetäjät ovat EsPan vanhempien ikäluokkien valmentajia ja edustusjoukkueen pelaajia apunaan vanhempia junnuja.

Uudet joukkueet

Perustamme uusia joukkueita joka vuosi. Tällä hetkellä nuorin ikäluokka EsPassa on 2013-syntyneet. Informoimme uusista joukkueista ensi sijassa nettisivuillamme. Kesäkaudella harjoitukset pidetään pääosin Matinkylän upeilla tekonurmilla, talvisin harjoitteluolosuhteet ovat niin ikään erinomaiset; joukkueet harjoittelevat pääosin Esport-areenalla Tapiolassa, Espoonlahden Kuplahallissa ja Myntinsyrjän jalkapallohallissa. Tarkoituksena on tarjota pelaajille mahdollisuuden harjoitella mahdollisimman lähellä kotia. 

Uuden joukkueen toiminta

Uuden joukkueen ensimmäisenä toimintavuotena on tärkeintä tutustuttaa pelaajat ja heidän vanhemmat jalkapalloon ja lasten liikunnan periaatteisiin. Toimintaa rakennetaan alusta alkaen kasvatuksellisesti terveelle pohjalle. Jalkapallon osalta joukkueet etenevät perustaitojen opettelusta pikku hiljaa kohti vaativampia harjoitteita. Haluamme painottaa jokaisessa joukkueessa myös ryhmäkäyttäytymisen opettelua ja toisten ihmisten huomioonottamista Kaikki Pelaa-linjauksen mukaisesti.

Harjoitteleminen

Harjoittelu mahdollistaa pelaajan kehittymisen. Pelaajan harjoitteleminen koostuu sekä joukkueharjoituksista että omalla ajalla tapahtuvasta pelaamisesta ja pallon kanssa kikkailemisesta. Olisikin hyvä, että pelaajat kävisivät alusta asti säännöllisesti harjoituksissa, jotta joukkueen yhteishenki tiivistyisi ja jotta pelaajat löytäisivät yhdessä jalkapalloilun ja liikkumisen riemun.

Nuoriammat juniorit, eli 6-vuotiaat tai 6 vuotta täyttävät harjoittelevat 1-2 kertaa viikossa. Sitä mukaa kun pelaaja vanhenee ja innostus nousee, harjoituskertoja lisätään. Vanhemmat tavoitteelliset joukkueet EsPassa harjoittelevat jopa 4-5 kertaa viikossa, saman ikäisten perusjoukkueet treenaavat 2-3 kertaa viikossa. Lisätietoja valmennuksesta, otteluista ja harjoittelusta yleensä löytyy täältä: http://www.etelaespoonpallo.fi/espa-linja/

Pelaaminen joukkueissa

Aloittavat joukkueet pelaavat ystävyysotteluita. Lisäksi joukkueet osallistuvat joihinkin jalkapalloturnauksiin ja -tapahtumiin.

Etelä-Espoon pallo panostaa valmentajien koulutukseen ja nuorten pelaajien ohjaamiseen, jotta valmentajat pystyvät tukemaan jokaisen pelaajan ja joukkueen omaa kehitystä. 

Nuorimmat ikäluokat pelaavat pelejä, joissa on yhtä aikaa neljä-viisi pelaajaa kentällä molemmista joukkueista. Sopiva peliryhmän koko on 8 - 10 pelaajaa / peli, jolloin kaikki saavat pelata Puolen Pelin Takuu -säännön mukaisesti puolet peliajasta. Peliryhmien määrä riippuu joukkueen koosta.

 

Mitä uusi pelaaja tarvitsee?

Jalkapallokengät

Nuoren pelaajan on hyvä alusta alkaen käyttää jalkapallokenkiä ja viimeistään kuukauden koeajan jälkeen on syytä sellaiset hankkia. Jalkapallokengät ovat huomattavasti tukevammat ja kestävämmät kun lenkkarit. Ensimmäisten jalkapallokenkien hintaluokka on noin 30-50€.  Mikäli hakee edullisempia kenkiä kannattaa kysellä käytettyjä -uusia löytyy edullisemmalla, mutta ne saattavat olla huonoja kasvavalle jalalle.

Jalkapallo

F-Gn-junioreilla (6-9 -vuotiaat) pelipallon koko on kolme. Jokaisella pelaajalla olisi hyvä olla harjoituksissa oma pallo. Jalkapalloja löytyy 15-30€ hintaluokassa.

Säärisuojat

Säärisuojat ovat pakolliset jokaisella pelaajalla. Aloittelevan futarin säärisuojat maksavat noin 10-20€.

Maalivahti

Jos pelaaja on kiinnostunut maalivahtina olemisesta, tarvitaan maalivahdin hanskat. Pienen molarin hanskat maksavat 15-20€. Usein joukkue kustantaa maalivahdin hanskat osana joukkuevarustusta.

Varustetoimittaja / Muut varusteet

Seuran varustetoimittaja on XXL. Joukkue hankkii itselleen sitä kautta pelipaidat, tuulipuvun ja muut tarvittavat varusteet (esim. shortsit, sukat, reput, valmentajanvarusteet, ensiaputarvikkeet). Erillisestä varusteohjeesta löydät sopimukseen kuuluvat varusteet ja niiden värit.

Vakuutus ja lisenssi


Pelaaja tarvitsee pelipassin silloin, kun hän on mukana Suomen Palloliiton, sen piirien organisoimassa tai näiden hyväskymässä kilpailutoiminnassa. Nämä maksut ovat osaa tulevan joukkueesi toimintamaksuja.
Jokaisella pelaajalla on oltava myös vakuutus. Suomen Palloliiton pelaajavakuutuksia hoitaa vakuutusyhtiö AON, joka vastaa myös EsPan vakuutuksista.

Seurassamme on ilmainen tutustumisaika aloitteleville pelaajille, jonka kestosta sovitaan erikseen joukkueenjohtajan kanssa.

Joukkueen toimihenkilöt

Joukkuetoimintaa pyörittävät pelaajien vanhemmat. Joukkueeseen kuuluu valmentajien lisäksi mm. joukkueenjohtaja, huoltaja ja rahastonhoitaja. Myös kentän laidalla ja kotona tarvitaan aina kannustajia ja tukijoita. 

Valmentajat / ohjaajat

Valmentajan rooli on joukkueessa hyvin tärkeä. Kun uusia joukkueita perustetaan, tarvitaan myös uusia valmentajia. Valmentajan tehtäviin kuuluu harjoitusten suunnitteleminen yhdessä seuran valmennuspäällikön kanssa, harjoitusten pitäminen, pelaajien tukeminen ja ohjaaminen sekä pelien vetäminen.

Joukkueella olisi hyvä olla 3-4 valmentajaa/ohjaajaa. Harjoitukset ovat tehokkaita, silloin kun harjoittelu tapahtuu pienryhmissä.

Hyvin usein valmentajana/ohjaajana toimii jonkun pelaajan isä, äiti tai muu läheinen. Seuramme järjestää valmentajakoulutusta ja haluttaessa innokkaalla isä-/ äitivalmentajalla voi olla mahdolisuus osallistua Palloliiton kursseihin. Isä-/Äitivalmentajien tukena apuvalmentajana on usein käytettävissä jo koulutuksen saanut vanhempi EsPan juniori tai edustusjoukkueen pelaaja tukemassa opettamista ja pelinohjausta. 

Joukkueenjohtaja (jojo)

Joukkueenjohtajan tehtävä on sananmukaisesti joukkueen johtaminen. Tähän johtamiseen sisältyy mm. seuraavia osa-alueita:

   •    yhteydenpito seuran johtoon ja pelaajien vanhempiin

   •    tiedottaminen

   •    joukkueen taloudesta vastaaminen (ellei joukkueella ole rahastonhoitajaa)

   •    ilmoittautumisten (turnaukset, sarjat yms.) hoitaminen.

Huoltaja

Huoltajan tehtäviin kuuluvat mm. joukkueen varusteista huolehtiminen sekä pelaajien neuvominen varuste- ja ravintoasioissa. Huoltajan tehtävänä on myös toimia joukkueen ensiapuvastaavana.

Rahastonhoitaja

Joukkueella olisi hyvä olla myös rahastonhoitaja, jonka tehtävänä on pitää huolta joukkueen taloudesta yhdessä joukkueenjohtajan kanssa.

Vanhempien rooli

Vanhempien rooli on hyvin ratkaiseva joukkueen toiminnassa. Vanhemmat huolehtivat osaltaan siitä, että joukkueen toiminta on mahdollista. Joukkueella ja pelaajilla ei voi koskaan olla liikaa tukijoita ja kannustajia. Vanhempien ja koko joukkueen yhteisenä tavoitteena tulee olla iloisen, turvallisen ja kannustavan ilmapiirin luominen jalkapalloharrastuksen yhteyteen.

Toimintamaksut

 

Toimintamaksuilla katetaan mm. valmennuslinjan mukaiset koulu-, kenttä- ja hallivuorot, sarjailmoittautumiset, tuomaripalkkiot, pelaajasiirrot, toimistokulut sekä muita seuran tarjoamia palveluita. Seuran tarjoamia palveluita ovat esim. valmennus-, joukkueenjohtaja- ja rahastonhoitajakoulutukset, valmennus- ja junioripäällikön palvelut sekä toimijoiden sähköposti- ja verkkotallennuspalvelut. Lisäksi toimintamaksulla katetaan taloushallinnon palveluja sekä pankkipalvelut.

Joukkue määrittelee tämän lisäksi kuukausimaksun, joka vaihtelee riippuen pelaajien lukumäärästä, turnausosallistumisista, valmennnuspalkkioista jne. Maksun suuruuden määrittelee joukkueen vanhempainkokous. 

http://www.etelaespoonpallo.fi/espa/talous/vuosimaksut/

Vielä kerran - Tervetuloa EsPaan ja upean harrastuksen pariin!